english
2011 назад към списъка
18.09.2011 Функционални храни ли са пълнозърнестите изделия?

Mоже ли пълнозърнестите пшенични хлебни изделия да бъдат причислени към функционалните храни?

Вярно ли е това твърдение? Каква е истина за насъщния? Кой прикрива истината и от кого? Възможно ли е ежедневно да се предлага на пазара неистина и тя да се тиражира милионни пъти (разбирай милиони произведени и предлагани псевдо пълнозърнести хлябове)?

Пълнозърнестият пшеничен хляб, произведен по каквато и да е технология, включва като основен компонент интегралното пшенично зърно. Дали това зърно ще бъде смляно на брашно или смачкано на флейки, или раздробено на шрот, или експандирано като „пуканки”, или сварено, или покълнало, дали ще участва самостоятелно или ще бъдат добавени ядки, семена, частици, аромати или зеленчуци, с него ще бъде произведен пълнозърнест пшеничен хляб. Този тип изделия, по отношение на значението си за храненето, винаги са били в основата на хранителната пирамида. И няма начин да не е така, защото в технологична зрялост пшеничното зърно е един добре балансиран вид.

Уникалната структура на неусвоимите полизахариди и инулина, наричани пребиотици, стимулират развитието на полезните микроорганизми, нормално обитаващи чревния тракт. Не бива да се пропуска комплекса от лесно усвоими минерали, достъпни витамини и висококачествена мазнина на зародиша, обособени в групата на нутрацевтиците. Важен представител на фитонутриенти са лигнаните, които по своята същност, гарантират здравословни ефекти в организма.

Избрах тази тема за да се докосна до едно много трудно за квалификация, отношение на хлебаря към професията, за да повдигна завесата на мълчанието на контролните органи, за да помогна, поне на читателите, да разпознават в себе си познавача – човекът, който прави правилния избор. Желая да обсъждя тези въпроси, защото не може да продължава повече така, трябва да да бъде въведен порядък.

Като начало ще цитирам проф. Божидар Попов, виден български нутрицист: „Функционалните храни са едно от новите направления в науката за хранене, с важно значение за здравословното хранене. Фундамент на последното е балансираното хранене.