english
2011 назад към списъка
18.09.2011 Възможности за производство на нови нискоенергийни хлебни изделия

Благоприятното физиологично въздействие на пшеничните трици върху човешкото здраве е безспорно доказано и нови дискусии по този въпрос са рядкост.
 

Подобно на пресните плодове и зеленчуци, пшеничните трици – богат източник на хранителни фибри, създават превъзходни функционални структури в стомашно-чревния тракт като същевременно доставят висококачествен белтък, лесно усвоими минерални вещества и витамини. Пшеничните трици в преработен вид подпомагат организма да поддържа висок жизнен статус и желание за по-ефективен начин на живот.
 

Все още пшеничните трици са пренебрегван хранителен ресурс. За тях се мисли по-скоро като за фураж отколкото като за храна. Традиция за участието на триците в състава на хляба съществуват, но към настоящия момент причина за пазарния неуспех на пълнозърнестия хляб е в конкуренцията с белия хляб по обем, структура и вкусови възприятия. По наше мнение това се дължи на геометрията на смлените тричави частици.
 

За разлика от крехкия ендосперм на пшеничното зърно, който при стриване лесно става на прах, обвивката (трицата) е здрава и жилава. В частност само специализирана техника и висока технологична култура могат да осъществят мливен процес, гарантиращ деструктивно, физическо въздействие върху дългите, целулозни вериги. В резултат на правилния избор на технология се получава високо обемна, ефирна, “разчепкана” субстанция.Лекция: Я. Янев, В. Терзиева