english
2011 назад към списъка
19.09.2011 10-те най-полезни храни

Правилното хранене може да помогне на човек да изглежда млад и на по-зряла възраст. По принцип, с напредването на възрастта на човек му е необходима по-малко храна, но съдържаща повече хранителни вещества.

Ето някои от продуктите, полезни за нашето здраве, независимо от възрастта:

 

1. Хлебни изделия и ориз

Много хора избягват въглехидратите, защото според общото мнение от тях се дебелее, но те са много важни за поддържането на енергейното ниво.

Не забравяйте и за продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна. Те помагат да се намали нивото на холестерола, риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.
 

2. Яйца

За кокошите яйца често се изказва отрицателно мнение, но те са източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Изследвания доказват, че тези вещества предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съвсем ново изследване доказа, че употребата на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%.Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото на холестерол, тъй като организмът сам произвежда холестерол от натрупаните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към които се отнасят и яйцата.
 

3. Мляко

С възрастта нуждата на организма от калций нараства, затова е важно да включим в нашето меню продукти, богати на този минерал. Обезмасленото краве мляко е особено полезно - то е богато на калций, необходим за костите и като профилактика на остеопорозата. Пийте ежедневно по 2 чаши обезмаслено прясно мляко и консумирайте обезмаслен или нискомаслено кисело мляко и плодове, богати на калций.
 

4. Спанак

Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг. Той е източник на желязо, витамини С, А и К, антиоксиданти, които помагат... ... в профилактиката срещу инфаркт и инсулт. Спанакът предпазва също от рак на правото черво, остеопороза и артрит.


5. Банани

Един банан съдържа 467 мг калий, който е полезен за здравината и еластичността на мускулите. Той също така намалява артериалното налягане и е полезен за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Те неутрализират киселините и затова са особено полезни при лечение на изгаряния. Специалистите препоръчват консумирането на пасиран банан, разбит с мляко или плодов сок. Самият плод се усвоява изключително бързо от организма.
 

6. Пилешко месо

Това определено е месото, най-полезно за здравето. Употребявайте пилешки гърди, в които има малко мазнини, като задължително премахвате кожата.

Това месо е богато на белтъчини и предотвратява намаляването на костната маса. То е източник и на селен, който намалява риска от рак, на витамини от група В, повишаващи енергията и засилващи работата на мозъка.
 

7. Сьомга

Тя е богата на ненаситени мастни киселини от група oмега-3, както и всички риби (особено тези от северните морета). Тези киселини намаляват нивото на холестерол, намаляват риска от ракови заболявания и образуването на тромби.

Изследвания показват, че това месо облекчава депресивните състояния и предотвравява загубата на паметта. То съдържа и никотинова киселина, която намалява риска от развиване болестта на Алцхаймер.


8. Боровинки

В този плод има малко калории, но много хранителни вещества. Боровинките съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове. Затова те са полезни за предпазване от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Те помагат да се намалят нарушенията в дейността на мозъка след инсулт и смегчават възпаленията на чревния тракт.
 

9. Билки

С възрастта се притъпява чувството за вкус и е най-лесно да се добави сол, за да можем да усетим вкуса на храната. Но солта повишава артериалното налягане. Много по-добре е за вкус към храната да се добавят билки и подправки. Вкусът на пресните е по-силен, но и сушените вършат работа.


10. Чесън

Тази малка луковица има много преимущества. Чесънът помага да се намали риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Той притежава също противовъзпалително действие, като помага за намаляване на болката и отоците при артрит. Той е много полезен и за диабетиците.

 

 Цитат: www.zdrave.bg